top of page

Samenvatting

 

De Kracht van een Lied is het verhaal van vrouwen in een Japans interneringskamp, die onder de moeilijkste omstandigheden overlevingskracht putten uit muziek. Nadat in het kamp het repertoire van liederen en liedjes uitgeput was, bleken twee vrouwen in staat uit het hoofd de noten op papier te zetten van grote en geliefde werken uit het klassieke repertoire zoals Ravels Boléro, Dvoráks Nieuwe Wereldsymphonie, een beroemde prélude van Chopin, Bachs 'Jesu, Joy of man's Desiring'.

Deze muziek klonk in het kamp, na zorgvuldige doch strikt geheime voorbereiding, plotseling op, gezongen door het zogenaamde 'stemmenorkest'. En dit wonder van muziek gaf velen van de vrouwen de kracht die ze nodig hadden om te overleven.

 

Recensie

 

Het boek waarin de auteur haar oorlogsbelevenissen vertelt begint met een schipbreuk en een dagenlang verblijf in een reddingsboot gevolgd door een avontuurlijke voettocht door Sumatra. Daarna komt ze als 21-jarige met twee jongere zusjes in verschillende Japanse kampen. In één daarvan worden de vrouwen gesterkt door het stemmenorkest, waarin uit het hoofd geleerde partituren, zonder tekst met alleen stemmen als instrument, grote orkestwerken ten gehore werden gebracht. De schrijfster zelf beleefde de muziek als toehoorster. In de stroom kampverhalen is dit boek bijzonder doordat het goed en zelfs spannend geschreven is maar vooral door de geschiedenis van de overlevingsmuziek. Het boek is in Amerika verfilmd (Paradise Road) met vele internationaal bekende actrices; foto uit film op de omslag.

  Auteur: Helen Colijn

  • Nederlands

  • 232 pagina's

  • april 1995

  • ISBN-nr: 9789051940244

bottom of page