top of page

Mia Ummenthum-Coppers, geboren op 20 maart 1933, Wellse van geboorte, volgde na haar lagere schoolperiode de interne opleiding Mulo en Kweekschool “Maria Regina” in Blerick, tot 1953. Nadat ze slaagde, kreeg ze een aanstelling als onderwijzeres aan de St. Catharinaschool in Wellerlooi. Hier werd ze meteen lid van het vrouwenkoor Unisono. Na enkele jaren volgde ze de opleiding tot jeugdleidster bij “de Proosdij” in Meersen, waar het meisjes-jeugdwerk werd opgezet. Hierna kreeg ze daar een aanstelling als leidster met specialisatie “zang en volksdans”. Ze leidde nieuwe leidsters op voor de clubs in Limburg en organiseerde o.a. vakantieweken voor meisjesgroepen op het vormingscentrum kasteel Well.

In 1959 keerde Mia terug naar Well en ging ze werken als AVO-leerkracht (Algemeen Vormende Onderwijs) aan huishoudscholen Bergen-Venray-Venlo.

In dat jaar richtte ze met kapelaan Schreurs in Well het “ meisjesclubwerk” op. Al snel startte ze een meisjeskoor waarmee ze dorpsfeestavonden met zang en dans omlijstte. Het koortje luisterde ook kerkdiensten op.

Na een aantal jaren kreeg zij een aanstelling als onderwijzeres aan de lagere school in Well. Hier gaf ze ook blokfluitlessen. Gevolgd door een aanstelling als muziekleerkracht aan alle zes basisscholen in de gemeente Bergen.

Van de volgende koren was Mia dirigente:

· Vrouwenkoor Unisono Wellerlooi (werd later gemengd koor);

· Kinderkoor Well, 50 jaar (opgericht in 1966);

· Jeugdkoor Well (ontstaan in 1962 uit het meisjesjeugdwerk), meer dan 30 jaar.

Een zeer succesvol koor dat zij vele decennia gedirigeerd heeft. De reis van dit koor naar Wenen voor het Internationales Jugendmusikfest in 1976 en het uitbrengen van een lp vormden hoogtepunten;

· Gemengde Zangvereniging Wallaria Well, 30 jaar (opgericht in 1967);

· Koor voor Ouderen St. Barbara Well, 50 jaar (opgericht in 1966);

· Vrouwenkoor Well bijna 40 jaar (opgericht in 1982);

· Vivace Gemengde Zangvereniging Hout-Blerick, 25 jaar (opgericht in 1976), ze leidde daarnaast ook het Dames-Kerkkoor in Hout Blerick);

· Gemengd Koor Animato Zeilberg-Deurne, 10 jaar;

· Kinderkoor Animato en Jeugdkoor Animato, 10 jaar.

 

Tot slot wordt in 1999 vanuit het vrouwenkoor Well het Stemmenorkest “de Kracht van een Lied” opgericht. Met grote inzet en veel enthousiasme leerde zij de leden de prachtige overlevingsmuziek aan. Met pijn in het hart, letterlijk en figuurlijk gaf ze in 2016 het stokje over aan Monique Verhoeven, die op haar beurt Mia prees voor haar professionaliteit.

Daarna bleef Mia alleen nog haar vrouwenkerkkoortje dirigeren, met haar laatste krachten tot bijna het einde.

Ze stierf op 3 november 2021 en werd uitgeleide gedaan, met de troostende klanken van haar geliefde Vrouwenkoor en het Stemmenorkest.

IMG_6549.jpg
bottom of page